BRENT COBB – SOUTHERN STAR

Artiest info
Website
facebook
Label: Ol’ Buddy Records / Thirty Tigers

De 37-jarige Amerikaanse country- en bluegrassartiest Brent Cobb werd geboren in Americus in de staat Georgia waar hij ook opgroeide in het plaatsje Ellaville en waar hij nu nog steeds woont. Die ‘southern roots’ hebben zijn muzikale carrière dan ook helemaal bepaald en zuiderse artiesten uit Georgia zoals o.a. Otis Redding, Little Richard, James Brown en Ray Charles waren daarbij zijn belangrijkste invloeden.

Zijn eerste plaat “No Place Left To Leave” verscheen in 2006 op de markt en werd opgevolgd door nog vier andere studioalbums: “Shine On Rainy Day” (2016) waarmee hij een nominatie voor een ‘Grammy Award’ als beste Americana-album in de wacht kon slepen, “Providence Canyon” (2018), “Keep ’Em On They Toes” (2020) en het vorig jaar uitgebrachte “And Now Let’s Turn To Page…”. Brent Cobb heeft daar onlangs een zesde plaat aan toegevoegd met het tien nieuwe nummers tellende album “Southern Star”, daarmee alweer verwijzend naar zijn zuiderse afkomst en aldaar opgenomen in de ‘Capricorn Studios’ in Macon, Georgia.

Hij heeft in het verleden heel wat songs geschreven voor andere countrysterren waaronder Miranda Lambert, Luke Bryan en ‘The Oak Ridge Boys’ maar hij is toch slim genoeg gebleken om enkele van zijn beste composities voor zichzelf te reserveren. Oordeelt u hierover misschien best zelf bij het beluisteren van de twee tracks uit “Southern Star” die we hier op de video’s hebben meegegeven: eerst de albumtiteltrack zelf en daarna de zachte countryrocker “When Country Came Back To Town” waarin hij een muzikale ode brengt aan hedendaagse countrysterren als Brandi Carlile, Sturgill Simpson en Jason Isbell.

Opvallend op dit zesde album is de aanwezigheid van enkele funky uptempotracks met de songs “Livin’ The Dream”, “’On’t Know When” en “Devil Ain’t Done”. Maar daarmee hebben we het zeker nog niet gehad over de volgens ons beste nummers op dit nieuwe Brent Cobb-album. Want daarvoor gaat onze persoonlijke voorkeur toch nog iets meer uit naar de songs “It’s A Start” of de twee prachtige countryballads “Patina” geschreven door Brent’s echtgenote Layne en “Miss Ater” dat gecomponeerd werd door de ook in Georgia residerende folk- en countryzangeres Sally Jaye. Verder kwamen we ook nog onder de indruk van het laid back gebrachte “Kick The Can” en van de prachtig gezongen akoestische albumafsluiter “Shade Tree” met Chris Hicks uitmuntend doch subtiel op mondharmonica.

(valsam)